Üniversite Sanayi İşbirliğinde Özlenen Model: Bursateknopark
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) bünyesinde kurulu teknoloji geliştirme bölgesi Bursateknopark, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altındaki Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi (BASDEC) firmalarına gerçekleştirdiği tanıtımla, savunma sanayii ile Ar-Ge tabanlı işbirliğine hazır olduğu mesajını verdi.
Bursa ve ülkemizin uzay, havacılık ve savunma sanayii alanında öncü, 45’in üzerinde firmanın CEO ve üst düzey yöneticilerini BTÜ ve Bursateknopark yönetimi ile bir araya getiren tanıtım toplantısı, katılımcılar tarafından; üniversite ve sanayi arasında olması gereken ve özlenen işbirliği modelinin önemli bir adımı olarak nitelendirildi. BTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener gelişmiş bir savunma sanayiinin güçlü bir ekonomi ve bağımsızlığın teminatı olduğunu belirterek, “Ülkemizde özellikle son dönemdeki çalışmalarla savunma sanayiindeki yerlilik oranı yüzde 20’ler düzeyinden yüzde 80’lere ulaştı. BASDEC üyesi firmalarımızın yıllık toplam ihracatı 500 milyon doları aştı. Bunu daha da yukarı taşıyarak, Bursa’nın savunma sanayimizin en önemli üslerinden biri olmasını hedefliyoruz. Dünya ile rekabet edebilmek için Ar-Ge ve tasarım odaklı projelerle yolumuza devam etmemiz gerektiğinin farkındayız. Bursa Teknik Üniversitesi, diğer üniversite ve yapılara göre daha gelişmiş laboratuvarlara ve Ar-Ge altyapısına, bilimsel proje ve çalışmaları ile sanayi işbirliğine daha açık akademisyenlere sahip. Bu doğrultuda Bursateknopark’ın teknolojik gelişimde ve farklılaşmada firmalarımız için büyük avantaj sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hatipoğlu BASDEC’in otomotiv, makine, metal ve tekstil gibi Türkiye’nin köklü ve zengin sanayi altyapısına sahip olan Bursa’nın potansiyelini savunma ve havacılık sektörlerine aktarmak amacıyla faaliyete geçtiğini vurgulayarak; “Ülkemizin savunma sanayi hedeflerine ulaşabilmesi için yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Üye firmalarımız kendi özgün projelerini geliştirirken bir yandan da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın önderliğindeki TUSAŞ, TEİ, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, FNSS gibi savunma sanayimizin öncü kuruluşlularının da tedarikçisi konumundalar. Bursa Teknik Üniversitesi’nin altyapısı ve Bursateknopark’ın sunduğu işbirliği imkânları ile Bursa’yı daha kısa sürede savunma sanayiinde öncü konuma taşırken Ülkemizin de milli teknoloji hamlesi hedeflerine katkı sağlayacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Rektör Karademir: “Bursateknopark ile üniversite – sanayi işbirliğini Dünya örnekleri düzeyine çıkaracağız.”
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, sanayicinin önceliklerinin farkında olan bir yapıda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek; “Dünyadaki öncü üniversitelerin uyguladığı bir sanayi işbirliği yapısı kurmak üzere çalışıyoruz. Laboratuvar altyapımız ve nitelikli akademisyenlerimiz ile sanayicinin güvenilir iş ortağı olma hedefindeyiz. Bunun bir göstergesi olarak geçtiğimiz yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonundaki TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programında 23 proje ile Türkiye birincisi olduk. Benzer şekilde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) raporları doğrultusunda Ar-Ge harcamalarına en çok bütçe payı ayıran ikinci sıradaki devlet üniversitesi konumundayız. İçinde bulunduğumuz ekosistemde, BTSO gibi yatırımları ile Türkiye’nin lokomotifi bir kuruluşun olması bizim için büyük avantaj. Sanayisi kuvvetli olmayan yerlerde üniversitelerin gelişmesi de mümkün değil. Birbirine ihtiyaç duyan, işbirliği içinde çalıştığında başarıya daha hızlı ulaşacak yapılar bunlar. Üniversite sayısının Bursa’da daha da artması gerekir. Organize sanayi bölgeleri nasıl üretimi geliştiriyorsa organize eğitim bölgeleri oluşturarak beşeri kaynağı ve araştırma altyapısını daha verimli çalışır hale getirmeliyiz. Ülkemizde çok sayıda teknopark mevcut ancak istenen işbirliği modeli ve örnekleri yeterli değil. Teknoloji Transfer Ofisimiz ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde teknopark kuran en genç üniversite unvanına ulaştık. Bursa Teknik Üniversitesi olarak bugüne dek gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalar gibi Bursateknopark vasıtasıyla da sanayimiz ile geliştireceğimiz işbirliklerini, Dünya örnekleri düzeyine çıkarmak için çalışacağız.” şeklinde konuştu.
Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bursateknopark) Genel Müdürü Prof. Dr. Ramazan Kurt gerçekleştirdiği sunumda dünyada günümüzde 1000’e yakın teknoparkın aktif olarak çalıştığını dile getirdi. Ülkemizde 92 teknoloji geliştirme bölgesinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kurt; “Şehrimizin ikinci teknoparkı konumundayız. Ancak Bursa, sahip olduğu nüfus ve üretim altyapısı ile çok daha fazla sayıda teknoloji geliştirme bölgesini hak ediyor. Biz Bursateknopark ile üniversite – sanayi işbirliğinde olması gereken modeli kurmaya çalışıyoruz. Akademik birikim ile oluşan teknolojik ve bilimsel bilginin bünyemizde firmalara dönüşmesi ve ticarileşmesini amaçlıyoruz. Uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, yüksek katma değerli teknoloji üreten bir teknopark olma misyonu ile Bursa’nın öncelikli sanayi sektörlerine destek vererek bölge ve Ülkemiz kalkınmasına katkı koyacağımıza inanıyoruz. Uluslararası standartlara sahip, aktif ve katma değer üreten bir teknoloji üssü ve Türkiye’nin yeni inovasyon merkezi olma hedefiyle altyapımızı kurduk.” ifadelerini kullandı. Firmaların Bursateknopark’a başvuru süreci ve sağlayacakları avantaj ve muafiyetler hakkında bilgi aktaran Prof. Dr. Kurt, üniversite – sanayi işbirliği modelleri çerçevesinde; firmaların Bursateknopark’ta ofis ya da şube açabileceğini, Bursa Teknoloji Transfer Ofisi ve BTÜ bünyesindeki araştırma ve uygulama merkezleri ile veya teknopark bünyesindeki diğer firmalar ile proje yürütebileceklerini sözlerine ekledi.
Tanıtım toplantısında BTÜ Rektör yardımcıları, Prof. Dr. Sami İmamoğlu, Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu ile Bursa Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu, Bursateknopark Genel Sekreteri Öğr. Gör. Atike Köken ve çok sayıda firma temsilcisi hazır bulundu.