Kaitek Yazılım TÜBİTAK TEYDEB 1501 Programı’ndan Destek Almaya Hak Kazandı
Bursateknopark firmalarından Kaitek Yazılım, “Yapay Zeka Destekli İleri İş Süreç Analiz Uygulaması” adlı projesi için TÜBİTAK TEYDEB 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Kaitek bu proje ile, iş süreçlerini optimize etmeyi ve çalışan verimliliğini artırmayı hedefliyor.
Kaitek Yazılım, 2008 yılında kurulan ve 2022’den bu yana Bursateknopark’ta otomotiv yan sanayi başta olmak üzere kurumsal firmalar için özel yazılım projeleri, üretim sahasından veri toplama, kaynakların verimli kullanılması, karma gerçeklik ve yapay zeka ile ilgili Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor.
İş dünyasına karma gerçeklik donanımı ve yapay zeka destekli bir çözüm daha sunmaya hazırlanan firma bu projeyle; personellerin iş aktivitelerini tespit etmek, performanslarını analiz etmek, verimliliklerini ölçmek, işlerin sağlık ve güvenlik açısından risklerini belirleyerek operasyon ve iş ortamı tasarımına katkıda bulunmayı hedefliyor. Ayrıca, iş süreçlerini karşılaştırmalı olarak değerlendirerek detaylı iş analizi yapmak da projenin hedefleri arasında yer alıyor.
Projenin hedef kitlesi olarak otomotiv yan sanayi başta olmak üzere standart operasyon talimatlarının aktif rol aldığı tüm sektörler karşımıza çıkıyor. Çalışanların üretim faaliyetleri ile iş sağlığı ve güvenliği risklerini karma gerçeklik donanımı ve yapay zeka desteğiyle otomatik olarak değerlendiren ulusal veya uluslararası bir ürün bulunmadığı için proje bu yönüyle iş dünyasında bir ilk olma özelliği taşıyor.
Proje ekibinde ise akademik danışmanlar olarak; iş süreç analizi, ergonomi ve risk analizi çalışmalarında Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Efe, yapay zeka modellerinin geliştirilmesi kapsamında ise Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emir Dirik projeye destek sağlayacaklar.
Bilişim dünyasında giderek daha fazla önem kazanan yenilikçi yaklaşımların kullanıldığı Kaitek Yazılım’ın bu projesi; iş dünyasında verimlilik ve güvenliği artırmaya yönelik önemli bir adım, üniversite – sanayi işbirliğinin etkin bir örneği ve de ülkemizin bilgi birikimine katkı sağlayacak bir AR-GE çalışması olarak dikkat çekiyor.